2015/05/15

Lihapiirakat



Lihapiirakoiden tekoa olen miettinyt pitkään. Meillä ei hirveän useasti osteta kaupasta lihapiirakoita, hyvä jos kerran vuodessa. Hyvin ne aina kauppansa tekevät kuitenkin.
hyvin nämä itsetehdytkin tekivät kauppansa. Harjoittelua vaatii mutta ensimmäisiksi erittäin hyviä mutteivät hirveän kauniita.

taikina:
6 dl maitoa
50 g hiivaa
2 rkl öljyä
2 rkl sokeria
1 rkl suolaa
4 dl ruisjauhoja
10 dl hiivaleipäjauhoja

täyte:
1½ dl puuroriisiä
2 sipulia
2 rkl öljyä
600 g jauhelihaa
1 rkl sinapinsiemeniä
1½ tl suolaa
1½ tl sokeria
1 tl mustapippuria
1 tl valkopippuria

paistamiseen:
öljyä

Liuota kädenlämpöiseen maitoon hiiva. Lisää öljy, sokeri ja suola sekä jauhot vähitellen. Alusta kimmoisa taikina.
Peitä kulho liinalla ja jätä taikina kohoamaan 40 minuutiksi. Tee taikinan kohotessa täyte.
Keitä riisiä kannen alla, runsaassa vedessä, noin 25 minuuttia, kunnes riisi on kypsää. Valuta ylimääräinen vesi pois.
Kuori ja silppua sipulit. Kuullota sipulit pannulla öljyssä ja lisää jauheliha. Ruskista jauheliha ja lisää mausteet. Kääntele joukkoon myös riisi ja nosta täyte sivuun jäähtymään.
Kumoa  taikina jauhotetulle leivinpöydälle ja jaa se kahtia. Leikkaa kumpikin taikinapala kahdeksaan osaan. Pyöritä taikinapalat palloiksi ja kauli ne Ø noin 15 sentin soikeiksi letuiksi. Letut kauliutuvat helpommin, kun annat niiden levätä kaulimiskertojen välissä.
Jaa täyte tasan letuille, noin 2 rkl/lettu.
Sivele lettujen reunat vedellä ja käännä ne kaksin kerroin puolikuiksi. Paina reuna tiiviisti kiinni ja rypytä reuna haarukalla.
Kuumenna öljy kiehuvaksi. Jos et omista paistomittaria niin öljy on riittävän kuumaa kun pudotat pienen nokareen takinaa öljyyn ja nokare alkaa heti poreilla ja nousee pintaan.
Pistele lihapiirakat haarukalla. Laske lihapiirakka kerrallaan öljyyn, esim. reikäkauhan avulla. Paista, kattilan koosta riippuen, noin kaksi lihapiirakkaa kerrallaan molemmin puolin kauniin ruskeiksi.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti